Vin + temperatur? Guide til opbevarings- og serveringstemperaturer

Vin bør både opbevares og serveres ved korrekte temperaturer, hvis du vil have fuld smagsvaluta for pengene. Temperaturen på vinen har nemlig stor betydning for smagsoplevelsen såvel som vinens levetid.

I denne artikel ser vi nærmere på opbevarings- og serveringstemperaturer for hhv. rød-, hvid- og mousserende vine - og vi får styr på to af de mest udbredte misforståelser inden for temperering af vine. God læselyst!

Indhold


Opbevaring af vin

Når vi taler opbevaring af vin, er der mange, som straks tænker på rustikke vinkældre og store, dyre glasskabe på fine restauranter. Korrekt opbevaring af vin er dog ikke forbeholdt schweiziske baroner og michelin restauranter: Selv med ganske få midler kan du sagtens få det bedste ud af din vin.

Der findes som udgangspunkt to (og et halvt) gode steder at opbevare vin:

Vinkælder

En vinkælder er, uden tvivl, det bedste sted at opbevare vin, såfremt lys, lugt og luftfugtighed er i orden. Her er gerne ro (ingen vibration fra køleskabskompressor), ingen UV-stråler og konstante, lave temperaturer: Perfekte forhold og omstændigheder for vin.

Ikke alle kældre er dog, fra start, optimale til vinopbevaring. Her er en række tiltag, du kan gøre, for at klargøre din kælder: Er kælderen for tør, bør du investere i en luftfugter eller, som minimum, placere nogle spande med vand for at justere luftfugtigheden op. Er der lysindfald udefra, bør det blændes af, og er der lugt, bør kilden findes og fjernes m.m.

Vinkøleskab / -opbevaringsskab

Et almindeligt køleskab er ikke en gangbar løsning, hvis din vin skal opbevares over længere perioder. De skiftende temperaturer, når skabet åbnes og lukkes flere gange om dagen, udefrakommende lys, vibrationer fra kompressoren og dufte/aromaer fra madvarer o.lign. gør dit almindelige køleskab til en ringe opbevaringsløsning, når vi taler lagring af vin.

Derimod, er et vinkøleskab eller -opbevaringsskab, som er lavet specielt til køling og opbevaring af vin, en rigtig god løsning. Både vinkøleskabe og -opbevaringsskabe holder konstante temperaturer – og opbevaringsskabene har desuden den helt rigtige luftfugtighed, hvilket giver optimale betingelser for langtidsopbevaring af vin.

(Et mørkt skab)

Den mest sete fejl, vi danskere begår, når vi opbevarer vin, er, at placere flaskerne under svingende temperaturforhold. Selvom vinreolen pynter i køkkenet eller i stuen, bør du holde vinene fra steder, hvor sol, brændeovn, gulvvarme m.m. har indflydelse på temperaturen, som omgiver dine vine.

Har du ikke en vinkælder eller et køle- eller opbevaringsskab, bør du gemme din vin væk i et mørkt, køligt skab i dit bryggers, soveværelse el.lign.

Kan du på ingen måde holde vinen fra sollys, kan du med fordel wrappe flaskerne i viskestykker eller pakke dem ind i pap- eller trækasser.

TIP: Sørg altid for, at din vin opbevares horisontalt (liggende), så vinen har kontakt med korkproppen og man undgår udtørring af proppen. Dette er, naturligvis, ikke nødvendigt ved vine med skruelåg.

Opsummering

  • Mørke, kølige kældre (eller skabe) med den rette luftfugtighed giver din vin de bedste betingelser.
  • Vin bør opbevares i lugt- og aromaneutrale omgivelser.
  • Vin skal opbevares horisontalt.

Temperaturer ved opbevaring af vin

 

Opbevaringstemperatur

Når du har styr på placeringen af din vin, er næste skridt at sørge for, at flaskerne ligger under de rette temperaturer. Her er der, som tidligere nævnt, stor forskel fra rød- til hvidvin – og for det ikke skal være løgn, er der også en temperatur for mousserende vine at forholde sig til.

Der er flere faktorer, som spiller ind, når man skal fastslå den optimale opbevaringstemperatur for en given vin; herunder, frugt-, alkohol- og tanninindhold. For langt de flestes vedkommende, er opdelingen rød, hvid og mousserende dog alt rigeligt at skulle forholde sig til. Herunder er derfor vores generelle anbefalinger til opbevaring af rødvin, hvidvin og mousserende vine.

Temperatur ved opbevaring af rødvin

Rødvin er den vin, som bør opbevares (og serveres) under de varmeste temperaturer. Har du et vinkøleskab eller -opbevaringsskab, bør du stille temperaturen omkring 12˚C -14˚C. Det er under disse temperaturer, at rødvinen udvikler sig bedst: Ved varmere temperaturer speedes modningen op, hvilket dels forkorter vinens totale levetid, dels vil kunne smages desto længere vinen har været opbevaret. Ved koldere temperaturer bremses modningen og der vil gå længere tid fra optrækning til opnåelse af serveringstemperatur.

Temperatur ved opbevaring af hvidvin

Hvidvin anbefaler vi, at du opbevarer ved 10˚C til 12˚C. Herved holder vinen sig ung og frisk i smagen.

Temperatur ved opbevaring af mousserende vine

Mousserende vine bør opbevares en anelse køligere end hvidvine – gerne omkring 8˚C. Har du et ét-rums multizoneskab, vil det mange gange give mening at placere rødvin øverst, hvidvin i midten og mousserende vine i bunden, hvor der er allerkøligst. Enkelte champagner, særligt egnet til lagring, har dog bedst af at opbevares ved temperaturer mellem 14˚C og 16˚C.

Opsummering

  • Den perfekte opbevaringstemperatur afhænger af vintype.
  • Har du ikke mulighed for at placere dine vine i forskellige temperaturzoner, bør ”fælles” opbevaring ske under temperaturer mellem 10˚C og 14˚C.
  • Opbevaringstemperaturen bør holdes så konstant som overhovedet muligt, da temperatursvingninger kan gå ind og ødelægge vinen. Modningen sker bedst under konstante temperaturer.
  • Opbevaringstemperaturen bør aldrig overstige 24˚C, da vinen herved vil begynde at ilte og smagen ødelægges.

 

Temperaturer ved servering af vin

Det er ikke nemt at servere vin ved korrekte temperaturer, hvis ikke man kan sin ”vinkemi”. Den rette temperatur kan nemlig være alt fra 5°C til 18°C, afhængigt af vinen, der skal drikkes:

En iskold Cabernet eller en lunken Riesling, er f.eks. ikke nogen nydelse at drikke, og det er der flere gode grunde til: Vores lugtesans (og derved størstedelen af vores smagssans) er kun følsom over for dampe. Fordelen ved at servere rødvinen ved eks. 16°C er, at dens aromastoffer ved denne temperatur begynder at fordampe. Når det sker, kommer vinens dufte og aromaer frem - og det give den bedre smagsoplevelse. Rødvin har nemlig en større molekylevægt og derfor afgiver rødvin mindre duft end hvidvin.

Tanninindholdet har også noget at sige: Tanninerne er nemlig meget mere påtrængende ved lavere temperaturer – så hvis man drikker en ung vin med et stort indhold af tanniner (eks. Cabernet), vil den være blødere og vinen mere moden. Hvis man derimod tager en Pinot Noir fra Bourgogne, er traditionen at servere vinen noget køligere end f.eks. en rød Bordeaux. Årsagen til dette er, at Pinot Noir skal have en lavere temperatur, da dens tanninindhold er betydeligt mindre og den dermed har en mere naturlig aroma. I Bourgogne bliver Pinot Noir'en mange gange serveret ved kældertemperaturer omkring 12˚C-14˚C.

Tanninindhold, aromastoffer o.lign. er for mange en hel videnskab. Der findes dog "tommelfingerregler", du kan læne dig op ad, indtil fagtermerne er på plads - Herunder er vores generelle anbefalinger til temperaturer ved servering af rødvin, hvidvin og mousserende vine. Med dem, går du aldrig helt galt i byen.

Serveringstemperatur for rødvin (afkølet)

Den mest udbredte misforståelse inden for temperering af vin er, at rødvin bør serveres ved stuetemperatur. Rigtig mange danskere tager vinen frem adskillige timer før den skal serveres for at lade den indtage stuetemperatur. Det er en skam – og både du og dine gæster går glip af en del af smagsoplevelsen, hvis du begår denne fejl.

Har du ikke en kælder eller et vinkøleskab, bør du køle din vin ned i dit almindelige køleskab, inden vinen skal drikkes – og tage den ud i god nok tid til at den, ved stuetemperatur, langsomt kan varmes op til de anbefalede 14°C -16°C.

Serveringstemperatur for hvidvin (kølig)

Hvidvin bør serveres kølig – men også hér er det som om, at nogle synes at have misforstået, hvor koldt dette egentlig er. Serverer du din hvidvin for kold, går store dele af smagen nemlig også tabt.

Har du ikke en kælder eller et vinkøleskab, kan du lægge hvidvinen i køleskabet eller fryseren op til servering. Ligesom med rødvinen, bør du tage den ud i god nok tid til at den, ved stuetemperatur, kan varmes op og ramme cirka 10°C -12°C på serveringstidspunktet.

Serveringstemperatur for mousserende vine (kold)

Mousserende vine bør nydes kolde. Gerne ved 6°C-10°C. Ved de kolde temperaturer holdes boblerne små og fine, modsat ved servering under varmere temperaturer, hvor du risikerer at vinen skummer op. Efter åbning af flasken bør den fortsat holdes på køl, indtil sidste glas af flasken er hældt op.

Skulle det ske, at du får åbnet en flaske, som er for varm kort før servering, køles den bedst og hurtigst ned til rette temperaturer vha. en vinkøler med is og vand omkring flasken. Har du tid nok, er det dog at foretrække, hvis du kan stille vinen under køligere forhold (på terrassen, altanen el.lign.) og langsomt lade den køle ned, imens den får lov at stå og ilte.

Opsummering

  • Vinens serveringstemperatur har stor indflydelse på smagsoplevelsen.
  • Anbefalede serveringstemperaturer: Rødvin: 14˚C-16˚C, Hvidvin: 10˚C-12˚C, Mousserende vine: 8˚C-10˚C.
  • Servér aldrig vin, som er væsentligt over de anbefalede temperaturer.

Serveringstemperatur

Kilde: Conchaytoro.com

Bemærk: Denne guide er lavet ud fra vores generelle retningslinjer for temperaturer ved opbevaring og servering af vin. Guiden er kun vejledende, og vi fraskriver os ethvert ansvar for tab eller skade, som kan forekomme efter brug af disse retningslinjer.